Īss ievadkurss pārnācējiem no Windows pasaules

Kur ir Sart izvēlne?
Tev nav vajadzīga juceklīgā Start izvēlne. Uz Mac biežāk lietotās programmas vari ievilkt Dokā (ekrāna apakšā redzamā ikonu josla). Atver “Macintosh HD”, atver “Applications” folderi un no tā ievelc biežāk lietotās programmas Dokā. Vari pabīdīt ikonas Dokā pa labi vai pa kreisi, kā ērtāk.
Ja kāda programmas ikona nav vajadzīga Dokā, vienkārši izvelc to laukā no Doka un tā ar blīkšķi un putekļu mākoni pazudīs no Doka.
Un vēl kas — kad programma ir atvērta, zem tās ikonas Dokā ir redzams melns trīsstūris. Tā tu vari uzreiz redzēt visas atvērtās programmas.
Nospiežot peli uz atvērtas programmas ikonas Dokā (turi peli nospiestu aptuveni sekundi!), parādīsies izvēlne ar visu programmā atvērto dokumentu logu sarakstu (var pārslēgties no viena atvērta dokumenta uz otru, izmantojot tikai peli, atbilstošā klaviatūras saīsne šai komandai ir Command+~) un pārējām iespējamām komandām, kā piem., “Keep in Dock” (pievienot programmas ikonu Dokam – ja tā vēl nav pievienota), “Remove from Dock” (dzēst programmas ikonu no Doka), “Open at Login” (automātiski atvērt programmu pie datora ielādes), “Show in Finder” (parādīt programmu Finder logā), “Hide” (paslēpt šo programmu, neaizverot to), Quit (aizvērt programmu un visus tajā atvērtos dokumentus).
Programmas aizver ar Command+Q (Quit) saīsni, bet dokumentu logus ar Command+W (Window). Pēdējā saīsne aizver dokumentu logus, bet pašu programmu atstāj atvērtu. Reizēm to der atcerēties – lai nesanāk tā, ka nevajadzīgi paliek atvērtas 15 programmas.
Vēl ērtākai programmu startēšanai iesaku izmantot vai nu LaunchBar, QuickSilver, Butler vai Spark brīvprogrammas, vai arī LaunchBar komerciālo versiju. Man vislabāk patīk LaunchBar, bet tev varbūt patiks kāda cita no iepriekš pieminētajām programmām. Izņemot Spark, visās pārējās programmās to preferencēs nokonfigurē attiecīgās programmas atvēršanas saīsni uz Ctrl+Space, un tad nospied uz šīs programmas ikonas peli un paturi to nospiestu, līdz parādās izvēlne, tad spied uz “Open at Login”. Tagad, lai atvērtu jebkuru programmu vai folderi vai kontaktu adresu grāmatā, atliks nospiest Ctrl+Space un ierakstīt pirmos 2-4 programmas nosaukuma vai cilvēka vārda un uzvārda burtus. Piemēram, lai atvērtu Microsoft Word, ieraksti vai nu “wor” vai “miwo”. Lai atvērtu adresu grāmatā Jāni Bērziņu, ieraksti “jb” (vārda un uzvārda pirmie burti) vai “jabe” (vārda 2 pirmie burti un uzvārda 2 pirmie burti). LaunchBar parādīs atrastos variantus un ja tevis iedomātais kontakts vai programma nebūs saraksta pirmajā rindā, tad ar klaviatūras bultiņu parullējies uz leju uz to, ko biji domājies, un ar Enter atver. Nākamo reizi ierakstot šo pašu saīsinājumu, programma jau pārbīdīs tevis izvēlēto rezultātu uz saraksta augšpusi. Viņa mācās uzminēt to, ko tu esi iedomājies. Varbūt izklausās sarežģīti, bet tiklīdz sāksi lietot, uzreiz novērtēsi, cik daudz pārāka ir šāda metode, salīdzinot ar Start pogu! Ctrl+Space, 2-4 burti un Enter. Viss, jebkura programma atvērta. Vai arī kontakts adresu grāmatā, vai kāds folderis.
Pie reizes LaunchBar var kalpot arī kā ērts “plauktiņš” dokumentu pārvilkšanai no viena foldera otrā. Ieselektē failu un sāc vilkt to uz ekrāna augšpusi, neatlaižot peli, nospied Ctrl+Space un kad parādās LaunchBar josla, ievelc šo failu LaunchBar joslā. Tad Finder’ā atver citu folderi un izvelc no LaunchBar joslas attiecīgo failu jaunajā Finder’a logā — citā folderī.
Kur ir labā peles poga?
Windows operacionālajā sistēmā labā peles poga izsauca konteksta izvēlni. Tas ienesa zināmu kārtību juceklīgajā Windows programmu interfeisā. Atšķirībā no Windows, Macintosh programmām visas komandas ir pieejamas no programmas izvēlnes joslas, līdz ar to nav lielas vajadzības pēc konteksta izvēlnēm. Tomēr nav tā, ka šīs izvēlnes nebūtu. Ja tavam Makam vēl ir vecā tipa vienpogas pele, tad spied Ctrl pogu un tad klikšķini ar peli — atvērsies konteksta izvēlne.
Kā instalēt programmas?
Pirmajā mirklī programmu instalācija var šķist mazliet dīvaina. Vispirms no Interneta lejupielādējiet DMG (Disc Image) diskattēla failu, tad ar dubultklikšķi pa šo diskattēla failu uzmontējat to Finder’ā kā jaunu disku. Ar dubultklikšķi atveriet šo disku un tajā būs redzama programmas ikona. Finder’ī atveriet “Applications” folderi un pārvelciet šo programmas ikonu uz “Applications” folderi. Dažām programmām jau blakus programmas ikonai ir pievienots “Applications” foldera aliass. Tādā gadījumā pārvelciet programmu uz šo aliasu un programma tiks pākopēta uz “Applications” folderi. Ar to arī “instalēšana” ir pabeigta.

Easy-Install

Vienreiz uzklikšķiniet par uzmontēto DMG disku Finder’ā un ar Command+E (Eject) atmontējiet šo diskattēlu.
Kā es varu atrast dokumentus vai programmas?
Pateicoties Spotlight meklēšanas tehnoloģijai, nekas nav vienkāršāks par dokumentu meklēšanu uz Mac. Uzklikšķini pa palielināmā stikla ikonu ekrāna labajā augšējā stūrī (vai arī Command+Space saīsne uz klaviatūras) un meklēšanas laukā ieraksti vai nu faila nosaukumu, vai arī jebkuru tekstu, kuru tu atceries, ka tas bija rakstīts attiecīgajā failā. Pagaidi 5-10 sekundes un fails būs atrasts. Ar Spotlight vari meklēt ne tikai teksta dokumentu failus, bet arī e-pastu, e-pasta pielikumus, adresu grāmatas kontaktus, PDF dokumentus, attēlus, video, programmas, u.t.t.
Ja vēlies, šos meklēšanas kritērijus vari arī saglabāt kā Smart Folders. Turpmāk atver šādu viedo folderi un visi pēc attiecīgajiem meklēšanas kritērijiem atbilstošie dokumenti būs redzami šajā folderī, neatkarīgi no šo dokumentu faktiskās atrašanās vietas diska direktoriju struktūrā. Ja vēl kādu dokumentu vajag pievienot šim viedajam folderim, ieselektē attiecīgo failu Finder’ī, nospied Command+i, “Spotlight Comments” laukā ieraksti atbilstošos atslēgvārdus, pēc kuriem šo dokumentu atradīs viedais folders, un gatavs. Nākamreiz atverot viedo folderi, dokuments būs redzams arī tur. Brīnišķīgi, vienkārši un eleganti.
Kur ir C: disks?
Aizmirsti par C: disku. Uz Makiem tādu nav. Viss sākas ar “Macintosh HD” darbvirsmas labajā augšējā stūrī vai ar “Finder” ikonu Dokā, ekrāna apakšmalā (parasti pirmā ikona no kreisās puses). Failu un programmu meklēšanai vari izmantot Spotlight meklēšanu, kas ir iebūvēta arī katrā Finder loga labajā augšējā stūrī. Ja pievienosi Makam kādu papildus disku (iekšējo vai ārējo), tu varēsi piešķirt tam kādu daiļskanīgāku un saprotamāku nosaukumu, nekā Windows piedāvātos “D”, “E” vai “F”. Piemēram, “Dokumenti”, “Video”, “Mūzika”, u.t.t. Sistēmas ielādes disks pēc noklusēšanas parasti ir “Macintosh HD”, bet Sistēmas Preferencēs (“Startup Disk” sadaļā) tu vari norādīt jebkuru citu iekšējo vai ārējo disku, uz kura ir Mac OS X sistēma. Ja grafiskais interfeiss šķiet par seklu, bijušie Unix un Linux fani var atvērt Terminālu un gremdēties komandrindu dzīlēs.
P.S. Šī raksta pamatā ir PC Magazine raksts http://www.pcmag.com/article2/0,1759,2072352,00.asp

Kategorijas: Mac programmas, Mac-saistīts, Uncategorized. Ielieciet grāmatzīmi permalink.

4 Atsauces uz Īss ievadkurss pārnācējiem no Windows pasaules

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.